Domov Kontaktirajte nas Zemljevid strani
 
 
 
RAMSARSKA MOKRIŠČA V SLOVENIJI
Spank Video
PRIJAVA NA E-NOVICE
če želite prejemati obvestila o novostih na naših spletnih straneh, vpišite svoj e-mail:
Prijava
 
 
 
   
Novice
 
 

Kazahstan imenoval dva jezerska sistema suhe stepe 07.09.2009


Sekretariat z velikim zadovoljstvom obvešča, da je Republika Kazahstan razglasila sistema stepskih jezer za mokrišči mednarodnega pomena. Oba sistema sta izjemno pomembni območji zlasti za vodne ptice selivke. Eno od obeh, Sarjarka – stepe in jezera severnega Kazahstana, je del svetovne naravne dediščine, obe območji pa sta del Zahodno-osrednje azijske območne mreže zavarovane z Bonnsko konvencijo o migratornih živalskih vrstah. Ozemlji ležita v pokrajini Kostanai, za zavarovani pa veljata od 12. julija 2009.


Trenutno je v Kazahstanu šest ramsarskih območij, ki pokrivajo površino 712105 hektarjev.


Jezerski sistem Naurzum (139714 ha), ki je del naravne svetovne dediščine, oblikuje kakšnih 26 jezer na severu Kazahstana z izjemnim pomenom za ptice in je primer (skoraj) naravnih mokrišč v predelu azijskih step. Ciklični vodni režim jezer zagotavlja veliko sezonsko in letno raznolikost vodnih habitatov, od celinskih do slanih. To pa omogoča ugodne pogoje za življenje, skrajno ogroženemu, snežnemu žerjavu (Grus leucogeranus) in 23 drugim ogroženim vrstam. Predvsem populaciji male gosi (Anser erythropus) in rdečevrate gosi (Branta ruficollis) imata tu pomemben delež. Gre za območje, kjer gnezdi 158 vrst ptic in na katerem se, na svoji selitveni poti, ustavljajo stotisočglave jate ptic. Poleg tega je jezerski sistem, ki v povprečju vsakih 12 do 15 let poplavi, pomemben za vzdrževanje količine talne vode v okolišu. Načrt upravljanja vključuje območje v zavarovano območje z omejenim dostopom.

Jezerski sistem Zharsor-Urkash (41250 ha) pa je sistem približno 14 jezer, značilnih za suhe stepe severnega Kazahstana. Zajema tako slana kot celinska, stalna in presihajoča jezera in močvirske habitate. Snežni žerjav (Grus leucogeranus) je na svoji selitvi tu reden gost, poleg tega območje predstavlja življenjski prostor še 16 ogroženim vrstam ptic. Vzdolž jezerskih obal se zadržuje znatno število beločelih gosi (Anser albifrons) in žerjavov (Grus grus) ter malih (Calidris minuta) in srpokljunih prodnikov (Calidris ferruginea). Tukaj gnezdi 79 vrst ptic, na svoji selitveni poti pa jezera z okolico predstavljajo pomemben postanek velikemu številu vodnih ptic, med katerimi prevladujejo plojkokljuni in pobrežniki. Tu živi še skrajno ogrožena antilopa sajga (Saiga tatarica), poleg nje pa še 26 drugih vrst sesalcev. Raba tal na območju vključuje pašnike, senožete, majhne soline in omejen lov. Glavno grožnjo ekološkemu značaju jezer pa predstavljajo požari.


 
 

 

  arhiv novic   -   predstavitev ramsarske konvencija   -   zemljevid strani    -   povezave   -   kontaktirajte nas