Domov Kontaktirajte nas Zemljevid strani
 
 
 
RAMSARSKA MOKRIŠČA V SLOVENIJI
Spank Video
PRIJAVA NA E-NOVICE
če želite prejemati obvestila o novostih na naših spletnih straneh, vpišite svoj e-mail:
Prijava
 
 
 
   
Cerkniško jezero
 
 

Cerkniško jezero sodi v sistem kraških polj po katerih se preteka Ljubljanica s takim ali drugačnim imenom. Jezero nima nobenega površinskega odtoka in tako vsa voda odteka izključno pod zemljo. Cerkniško jezero je ponavadi pretežno suho poleti in pozno pozimi, napolni pa se ob jesenskem deževju in spomladanskem taljenju snega. Nastane torej v deževnih obdobjih, ko sistem ponikev ni več sposoben požirati velikih količin vode.

Jezero je znamenito po svojem podzemnem vodnem sistemu, ki ga je prvi poskusil opisati že Valvasor (1689). Na površini se kaže v številnih slikovitih kraških pojavih, izvirih, bruhalnikih, estavelah, ponorih in ponornih jamah.

 
 
 

Rakov Škocjan je okrog 2 km dolga in 300m široka kraška dolina. Leži v severozahodnem delu Notranjskega regijskega parka ob vznožju Javornikov, na nadmorski višini med 500 in 510 m. Po njej teče reka Rak.

Cerkniško jezero in Rakov Škocjan sta povezana z jamskima sistemoma Velike in Male Karlovice (7307m) s strani Cerkniškega jezera in Zelških jam (4749m) s strani Rakovega Škocjana. Do popolne povezave med obema sistemoma je neraziskanih le še okrog 50 m. Na več mestih se je strop Zelških jam že udrl. Pravzaprav je celotna dolina reke Rak nastala tako, de se je udrl jamski strop. Tako sta nastali največji geološki zanimivosti Rakovega Škocjana Mali in Veliki naravni most.

 
 
 

Križna jama je bila prvič opisana leta 1832. Poznana je predvsem po podzemnih jezerih s sigastimi pregradami ter ostankih kosti jamskih medvedov, ki so bili najdeni v tej jami.

Jamo si je pod vodstvom jamarjev možno ogledati po dogovoru vsak dan. Ogled prvega suhega dela in vožnja s čolnom po prvem jezeru je primerna tudi za večje skupine do 30 ljudi. Vodni del si lahko ogledajo samo manjše skupine. Več o jami in obisku pa lahko zveste na spletnih straneh kjer je Križna jama predstavljena.

 

 
 
 
Naslov:

Notranjski regijski park

  Tabor 42,
  1380 Cerknica, Slovenija
   
Telefon:

00386 (0)5 90 91 612

E-mail: info@notranjski-park.si
Domača stran: http://www.notranjski-park.si/
 
 
 

 

  arhiv novic   -   predstavitev ramsarske konvencija   -   zemljevid strani    -   povezave   -   kontaktirajte nas