Domov Kontaktirajte nas Zemljevid strani
 
 
 
RAMSARSKA MOKRIŠČA V SLOVENIJI
Spank Video
PRIJAVA NA E-NOVICE
če želite prejemati obvestila o novostih na naših spletnih straneh, vpišite svoj e-mail:
Prijava
 
 
 
   
Novice
 
 

Območje v Iranu odstranjeno z Montreujskega seznama 11.08.2009


Odstranitev z Montreujskega seznama: Ramsarska območja Alagol, Ulmagol in Ajigol v Iranu


Kompleks jezer Alagol, Ulmagol in Ajigol ter njim pripadajoča močvirna območja pokrivajo 1400 ha v polpuščavskih stepah na jugovzhodnem koncu Kaspijskega morja v bližini meje s Turkmenistanom. Zaradi številčnosti in raznolikosti vodnih ptic, ki tu prezimujejo, je bilo leta 1975 vključeno med Ramsarska območja. Mnoge od teh ptic so na seznamu mednarodno ogroženih vrst. Poleg tega območje poleti vzdržuje regionalno pomembne populacije vodnih ptic.


Zaradi lahkega dostopa sta bili območji jezer Ulmagol in Ajigol pred letom 1993 izpostavljeni motnjam zaradi lova. Alagol je zaradi slabše dostopnosti sicer občutil manjši pritisk zaradi lova, a ga je močno prizadel odvzem vode za ribogojstvo. Zaradi teh groženj je bilo območje junija leta 1993 uvrščeno na Montreujski seznam. Gre za Ramsarska območja, kjer je prišlo do sprememb ekoloških značilnosti oz. se te dogajajo ali se bodo verjetno zgodile.
Vse od vključitve na ta seznam je iransko Ministrstvo za okolje izvajalo različne ukrepe z namenom zmanjšati uničevalen vpliv na to območje. Z izvajanjem kontrole lova sta se povečali tako vrstna pestrost kot pestrost življenjskih prostorov. Populacije prezimujočih vrst ptic se v glavnem večajo. Med njimi populacije labodov, plamencev in rjavih lunjev. Povečale so se tudi populacije globalno ogroženih vrst, kot so belorepec, kraljevi orel, beloglavka, mala gos in kodrasti pelikan. S ponovno vzpostavitvijo dotoka vode so se, predvsem pri jezeru Alagol, znatno povečale tudi površine močvirnih habitatov, ki jezero obdajajo.


Na podlagi teh rezultatov je iranska vlada novembra 2008 sekretariatu poslala poročilo, s katerim predlaga izključitev tega območja z omenjenega seznama. To je Ramsarska svetovalna misija (št. 60), ki je območje obiskala maja 2009, odločno podprla.


 
 

 

  arhiv novic   -   predstavitev ramsarske konvencija   -   zemljevid strani    -   povezave   -   kontaktirajte nas