Domov Kontaktirajte nas Zemljevid strani
 
 
 
RAMSARSKA MOKRIŠČA V SLOVENIJI
Spank Video
PRIJAVA NA E-NOVICE
če želite prejemati obvestila o novostih na naših spletnih straneh, vpišite svoj e-mail:
Prijava
 
 
 
   
Novice
 
 

TURKMENISTAN POSTAL 159. DRŽAVA POGODBENICA 23.03.2009


Turkmenistan je zaključil pristopne formalnosti z UNESCO-m in se je pridružil Ramsarski konvenciji, ki je bila spremenjena s Protokolom leta 1982, kot 159. pogodbenica. Konvencija za Turkmenistan bo začela veljati 3. julija 2009.


Kot svoje prvo mokrišče mednarodne pomembnosti, je pogodbenica imenovala Turkmenbashy Bay (267.124 ha), sestavljen iz več zalivov Kaspijskega jezera, ki so ločeni od odprtega morja z zalivoma Krasnovodskiy in severnim Cheleken-om. Predel vključuje plitve, nekoliko slane zalive z odprtim dostopom na peščene rti, ki so ločene od morja; peščen in s školjakmi bogat rt, otoke, sipine zrasle s slanušami ter kamnite otoke v Balkan Bay-u, vključno z največjim otokom, Dagada, ki meri 120 ha.
Plitvine obalnih voda so največje redne poti ptic in tudi največja prezimovališča. Vodne ptice gnezdijo v zahodni Sibiriji, Kazahstanu in drugih območjih osrednje in severne Azije. Območje je pomembno tudi kot zatočišče kaspijskega tjulenja , ki predstavlja 1 % biogeografske populacije. Strogo varovani rezervat Hazar, pokriva kar 72 % površine te ramsarske lokalitete. Lov in ribolov, ki se sicer izvajata na drugih delih območja, pomembno prispevata k lokalnemu gospodarstvu.


Dejstvo, da je velik del območja še vedno v prvobitnem naravnem stanju in da je voda relativno čista, zagotavlja turistični potencial območja. Trenutno je nekaj več tisoč obiskovalcev. Mednarodna turistična cona, ki naj bi povečala možnosti za razvoj ekoturizma, je načrtovana v bližnji prihodnosti, znesla pa naj bi več milijard dolarjev. Potencialna grožnja območja je nadaljnji razvoj naftnega in plinskega terminala, ki zahteva posebno pozornost.


 
 

 

  arhiv novic   -   predstavitev ramsarske konvencija   -   zemljevid strani    -   povezave   -   kontaktirajte nas