Domov Kontaktirajte nas Zemljevid strani
 
 
 
RAMSARSKA MOKRIŠČA V SLOVENIJI
Spank Video
PRIJAVA NA E-NOVICE
če želite prejemati obvestila o novostih na naših spletnih straneh, vpišite svoj e-mail:
Prijava
 
 
 
   
Novice
 
 

MAVRETANIJA IMENOVALA 4. RAMSARSKO LOKLITETO 03.03.2009


Mavretanska vlada je dodala četrto lokaliteto na seznam mednarodno pomembnih mokrišč, jezero Lac Gabou in porečje na planoti Tagant (9.500 ha).


Nova lokaliteta je sestavljena iz mreže rek, ki pritekajo iz gorske regije na meji Sahela in Sahare do jezera Lac Gabou, več začasnih lagun in luž kot tudi sladkovodnih izvirov in oaz.
Prisotnost vodnih virov je pomembna za zaščito različnih rastlinskih in živalskih vrst, večinoma avtohtonih na tem območju ter za globalno ohranjanje le-teh. Posebej velja omeniti datljevo palmo Phoenix dactylifera in palmo vrste Hyphaene thebaica, dve palmi, ki imata precejšnjo ekonomsko vrednost, kruhovec oz. baobab Adansonia digitata in puščavska roža Adenium obesum, kruhovca, ki sta tipična za sahelsko savano. V obdobju neugodnih pogojev, najde tu zatočišče podvrsta nilskega krokodila Crocodylus niloticus suchus, za katero je značilno, da se zakoplje v blatne luže in jarke, dokler se ne začne deževna sezona. Prelet bele štorklje Ciconia ciconia in črne štorklje Ciconia nigra je bil opažen v območju, ki je pomembna selitvena pot za različne vodne ptice. Glavne grožnje predstavljajo prekomerno izkoriščanje omejenih sredstev in dezertifikacija, ki je tipična za Sahel.


 
 

 

  arhiv novic   -   predstavitev ramsarske konvencija   -   zemljevid strani    -   povezave   -   kontaktirajte nas