Domov Kontaktirajte nas Zemljevid strani
 
 
 
RAMSARSKA MOKRIŠČA V SLOVENIJI
Spank Video
PRIJAVA NA E-NOVICE
če želite prejemati obvestila o novostih na naših spletnih straneh, vpišite svoj e-mail:
Prijava
 
 
 
   
Novice
 
 

Srbija dodala rečni ekosistem na seznam Ramsarskih lokalitet 14.07.2008


Zasavica postala mokrišče mednarodnega pomena


Posebni naravni rezervat Zasavica (1,913 ha) spada v območje Mednarodno pomembnih ptic (IBA). Nahaja se na področju južne Vojvodine, na severu Mačve in južno od reke Save. Na tem območju prevladuje rečni ekosistem, ki ga sestavljata rečica Zasavica in njen pritok Batar, s skupno dolžino 33 km. V ekološkem nizu se izmenjujejo vodni in močvirnati ekosistemi z delčkom poplavnih travnikov in gozdov, ki so omogočili obstanek številnih in raznovrstnih živalskih in rastlinskih vrst, saj predstavljajo enega izmed zadnjih prvobitno ohranjenih rečnih rezervatov v Srbiji.


Naravni pogoji so naklonjeni redkim rastlinskim in živalskim vrstam, kot so npr. velika zlatica Ranunculus lingua, vodna violica Hottonia palustris, kopriva vrste Urtica kioviensis, spužva vrste Spongilla lacustris, pupek vrste Triturus dobrogicus, kostanjevka Aythya nyroca, vidra Lutra lutra, bober Castor fiber. Je tudi edini življenjski prostor ščuke Umbra krameri v Srbiji.
Tradicionalni način življenja (tradicionalno pašništvo in vzreja živine za pasme, zlasti avtohtonih vrst) ohranjajo pašnike znotraj rezervata.
Zasavica je vpletena v kulturno življenje tamkajšnjih ljudi, saj je spodbudila že veliko legend in mitov.


 
 

 

  arhiv novic   -   predstavitev ramsarske konvencija   -   zemljevid strani    -   povezave   -   kontaktirajte nas