Domov Kontaktirajte nas Zemljevid strani
 
 
 
RAMSARSKA MOKRIŠČA V SLOVENIJI
Spank Video
PRIJAVA NA E-NOVICE
če želite prejemati obvestila o novostih na naših spletnih straneh, vpišite svoj e-mail:
Prijava
 
 
 
   
Novice
 
 

MADŽARSKA IMENOVALA DVE NOVI RAMSARSKI LOKALITETI 10.03.2008

Ob Svetovnem dnevu mokrišč, 20.02.2008, je madžarsko Ministrstvo za okolje in prostor razglasilo dve novi ramsarski lokaliteti; Borsodi-Mezoseg in Montag-Puszta.


Borsodi-Mezoseg, ramsarsko mesto št. 1745, je veliko alkalno močvirje na desnem bregu reke Tise in spada med zaščitena območja znotraj mreže Natura 2000. Je izjemnega pomena kot habitatno območje za ptice selivke, kot tudi v smislu ohranjanja ogoženih vrst ptic. Zahvaljujoč vodnemu renaturacijskemu projektu, ki je bil izvršen v preteklosti, se je znatno povečalo število vodnih ptic, pravtako je mokrišče pomembno tudi za druge živalske in rastlinske vrste. Ne smemo pa tudi mimo kulturnih vrednot; na tem območju se načrtno ohranja tradicionalno pastoralno življenje s povdarkom na kmetijstvu in živinoreji.


Montag-Puszta, ramsarsko mesto št. 1746, je del Nacionalnega parka znotraj Panonske nižine. Raznolikost habitatnih tipov omogoča idealne pogoje za redke vrste tako flore kot favne, je pomembno območje za ptice selivke ter nudi ugodne pogoje za reprodukcijo pomembnih amfibijskih vrst, kot so Bombina bombina, Triturus dobrogicu in Hyla arborea.


Poleg imenovanja zgoraj omenjenih novih lokalitet, je sočasno prišlo tudi do razširitve mokrišča Hortobagy, ki je bil kot eno prvih madžarskih ramsarskih mokrišč imenovan že leta 1979.


 
 

 

  arhiv novic   -   predstavitev ramsarske konvencija   -   zemljevid strani    -   povezave   -   kontaktirajte nas