Domov Kontaktirajte nas Zemljevid strani
 
 
 
RAMSARSKA MOKRIŠČA V SLOVENIJI
Spank Video
PRIJAVA NA E-NOVICE
če želite prejemati obvestila o novostih na naših spletnih straneh, vpišite svoj e-mail:
Prijava
 
 
 
   
Novice
 
 

Svetovni dan mokrišč 2012 01.02.2012

2. februar je Svetovni dan mokrišč. Dan, ko praznujejo mokrišča z vsega planeta, svoj rojstni dan!


Mokrišča, ekosistemi, kjer se prepletata vodno in kopno okolje, so zibelka življenja. Ključna mokrišča v 160 državah podpisnicah Ramsarske konvencije pa so zbrana pod okrilje te konvencije kot mokrišča mednarodnega pomena.

Lansko leto je minilo v znamenju gozdov in njihovega pomena za mokrišča in vodo, tema letošnjega leta pa je turizem na mokriščih in v njihovi okolici.

Zaradi svoje lepote in biotske pestrosti so mokrišča idealna turistična točka. Prihodek od turizma je lahko precejšen in lahko omogoča dostojno življenje skupnostim na lokalnem in državnem nivoju...


Poleg svoje naravne lepote mokrišča ponujajo številne ekosistemske ’usluge’, najpomembnejše med njimi so gotovo čiščenje vode in zagotavljanje pitne vode in hrane. Ekosistemske usluge mokrišč pa izkoriščajo tako divji prebivalci območja kot ljudje, ki tam živijo ali območje obiščejo.

Ob tem pa se moramo ves čas zavedati, da sodijo mokrišča med najbolj občutljive ekosisteme na Zemlji, zato netrajnostni turizem na območju mokrišča lahko prinese kratkoročen dobiček, a pomeni neizbežen propad mokrišča na dolgi rok … ključnega pomena pri načrtovanju upravljanja z območji mokrišč, je torej iskanje in vzdrževanje ravnovesja med varovanjem narave, koriščenjem ekosistemskih uslug in turistično ponudbo na teh območjih.

Več na: http://www.ramsar.org/cda/en/ramsar-31jan-end/main/ramsar/1%5E25561_4000_0__

Fotografija 1 in 2: Izvir Cerkniškega jezera jeseni in pozimi.


 
 

 

  arhiv novic   -   predstavitev ramsarske konvencija   -   zemljevid strani    -   povezave   -   kontaktirajte nas