Domov Kontaktirajte nas Zemljevid strani
 
 
 
RAMSARSKA MOKRIŠČA V SLOVENIJI
Spank Video
PRIJAVA NA E-NOVICE
če želite prejemati obvestila o novostih na naših spletnih straneh, vpišite svoj e-mail:
Prijava
 
 
 
   
Novice
 
 

Madagaskar med Ramsarska območja uvrstil reko Nosivolo s pritoki 22.02.2011

Ramsarski Sekretariat z veseljem sporoča, da je Madagaskar razglasil svoje 7. mokrišče mednarodnega pomena. Nahaja se na območju bogatih mokrišč na vzhodu Madagaskarja. Območje imenovano Rivière Nosivolo et affluents (358.511 ha) obsega 130 km glavnega rečnega sistema, ob katerem so vodotoki, jezera, mlake in namakalna zemljišča porazdeljeni na 200 km. Območje vključuje tudi 62 celinskih otočkov. Skoraj naravni rečni ekosistem Nosivolo se ponaša tudi z največjim številom endemičnih sladkovodnih rib na Madagaskarju.


Najpomembneje je, da na območju živi 19 endemičnih vrst rib, vključno s kritično ogroženo vrsto Oxylapia polli. Raznolikost živalstva povečuje še šest endemičnih vrst ptic, deset vrst znamenitih lemurjev in plazilcev ter tudi deset vrst endemičnih rastlin. Mokrišče deluje kot vodozbirno območje, poplavna ravnica in zadrževalnik usedlin. Naravne vire predstavljajo trajnostni ribolov, riževa polja in edinstvena flora zdravilnih rastlin. Ena od gospodarskih prednosti območja pa je tudi bogata rokodelska tradicija.

Grožnje območju predstavljajo uničevanje življenjskega prostora za pridelovanje riža in krivolov za lokalno uporabo. Te prakse ogrožajo lokalne vrste, kot je na primer žaba Mantidactylus grandidieri. To mokrišče mednarodnega pomena, bi moralo postati prvo zavarovano območje za ohranjanje rib na Madagaskarju.

Slika 1: Domačin s pastjo za lov rib
Slika 2: Reka Nosivolo

Vir fotografij: www.Ramsar.org


 
 

 

  arhiv novic   -   predstavitev ramsarske konvencija   -   zemljevid strani    -   povezave   -   kontaktirajte nas