Domov Kontaktirajte nas Zemljevid strani
 
 
 
RAMSARSKA MOKRIŠČA V SLOVENIJI
Spank Video
PRIJAVA NA E-NOVICE
če želite prejemati obvestila o novostih na naših spletnih straneh, vpišite svoj e-mail:
Prijava
 
 
 
   
Novice
 
 

ZDA razglasile Roswell Artesian Wetlands v Novi Mehiki 21.02.2011

Vlada Združenih držav je na seznam uvrstila svoje 27. mokrišče mednarodnega pomena, mokrišče Roswell Artesian (Bitter Lake National Wildlife Refuge Bottomless State Park). Kot je povzela Sophia Mendez, Ramsarska regionalna svetovalka za Ameriko, je mokrišče Roswell Artesian (917 ha, 33° 27'N 104° 23'W) sestavljeno iz številnih izvirov, ponikalnic in ponornih jezer, ki ležijo ob reki Pecos River, a se v veliki meri napajajo s podzemno vodo iz brezna Roswell. Imenovana mokrišča obsegajo dve različni območji: narodni rezervat Bitter Lake National Wildlife Refuge in park Bottomless Lakes State Park.


Območje vzdržuje pestro rastlinstvo in živalstvo vključno z nekaj endemičnimi vrstami, kot sta polža Roswell springsnail (Pyrgulopsis roswellensis) in Koster's springsnail (Juturnia kosteri) ter postranica Noel's amphipod (Gammarus desperatus). Tu živijo tudi številne selivke, ptice pevke, vodne ptice in pobrežniki, na primer kanadski žerjav (Grus canadensis) ter veliko število kačjih pastirjev. Območje omogoča raziskovalne dejavnosti in rekreacijo, kot je plavanje, pohodništvo in opazovanje divjih živali. Območje igra pomembno vlogo pri hidrologiji reke Pecos River ter je gospodarsko pomembno za lokalne skupnosti, ki živijo v regiji Chavez County.

Večje grožnje območju predstavljajo povečana raba podzemne vode in preusmerjanje površinske vode, spremembe rabe zemljišč zaradi urbanizacije in prisotnost invazivnih vrst, kot je vrsta tamariše (Tamarix chinensis). Obe območji v Roswell Artesian Wetlands Ramsar Site so imenovali za Državni naravni spomenik in raziskovalni prostor, ločeni upravljavski načrti pa služijo kot orodje pri zagotavljanj prave usmeritve za njegovo upravljanje.

8.9.2010

Vir fotografije: http://en.wikipedia.org/wiki/Sandhill_Crane
Slika 1: kanadski žerjav (Grus canadensis)


 
 

 

  arhiv novic   -   predstavitev ramsarske konvencija   -   zemljevid strani    -   povezave   -   kontaktirajte nas