Domov Kontaktirajte nas Zemljevid strani
 
 
 
RAMSARSKA MOKRIŠČA V SLOVENIJI
Spank Video
PRIJAVA NA E-NOVICE
če želite prejemati obvestila o novostih na naših spletnih straneh, vpišite svoj e-mail:
Prijava
 
 
 
   
Novice
 
 

Španija s petimi novimi Ramsarskimi območji v Andaluziji 21.02.2011

Vlada Španije je za mokrišča mednarodnega pomena imenovala štiri naravne rezervate (Reserva Natural) in eno območje divjine (Paraje Natural) v Andaluziji, na jugu Iberskega polotoka. Ramsarska svetovalna služba za Evropo je pripravila kratek opis območja.


Naravno območje Laguna Grande obsega 200 ha. Kot območje Paraje natural je bilo to ozemlje imenovano že leta 1989. Vključuje dve občasno poplavljeni vodni telesi: Laguna Grande (v povprečju je poplavljenih 21,6 ha) in Laguna Chica (5,2 ha) ter okoliški varovalni pas. Zgodovinski viri kažejo, da je voda na tem mestu že vsaj od 17. stoletja. Umetno uravnavanje vodostaja v Laguna Grande omogoča namakanje okoliških oljčnih nasadov. To je sladkovodni rezervoar z največjo globino do 4 metre in s sezonskimi nihanji gladine. Laguna Chica pa je ohranila originalno podobo sladkovodnega mokrišča (globina 0,5 m) s sezonskim poplavljanjem odvisnim od padavin. Obe območji se nahajata v kotlini reke Guadalquivir. Tukajšnji pokrajini vladajo veliki namakani oljčni nasadi in puščajo le malo površin poraslih z izvirnimi sredozemskimi sklerofilnimi grmišči (matoral). Območje je funkcionalni del omrežja mokrišč v zgornjem porečju reke Guadalquivir (Lagunas del Alto Guadalquivir), ki povezuje mokriščne ekosisteme Narodnega parka Doñana, visoko planoto La Mancha in obalo Sredozemlja, kar zagotavlja velik življenjski prostor živalskih vrst, ki se selijo z enega območja na drugo.

Naravni rezervat Complejo Endorreico de Chiclana pokriva 793 ha. Gre za endoreični (brez izliva v morje ali v druga vodna telesa) kompleks mokrišč Chiclana, ki obsega dve vodni telesi: Laguna de Jeli (s povprečno poplavljeno površino 19 ha) in Laguna de Montellano (7 ha) ter okoliški varovalni pas. Jeli je nestalno mokrišče z največjo globino dveh metrov, ki se napaja z dežjem ter deloma s pomočjo zaprtega vodonosnika v kotlini. Montellana je nestalno mokrišče na neprepustni glineni podlagi z največjo globino treh metrov. Oba zastopata mokrišča v kotlini brez odtoka (endoreična kotlina), ki obdaja kraja Cádiz in Sevilla. Okoliško pokrajino sestavlja poljedelstvo brez namakanja, ekstenzivni pašniki in ostanki sklerofilnih sredozemskih grmišč, ki imajo strateško lokacijo v bližini močvirij ob reki Guadalquivir (Narodni park Doñana) in drugih pomembnih mokrišč, in tako, zlasti v sušnih letih, ponujajo alternativno gnezditveno območje in zatočišče mnogim vodnim pticam selivkam.

Naravni rezervat Complejo Endorreico de Puerto Real obsega 863 ha velik kompleks mokrišč brez odtoka imenovan Puerto Real. Tvorijo ga tri vodna telesa s pripadajočimi varovalnimi pasovi. To so: Laguna del Taraje, ki je globoka do 2 m, poplavljeno območje pa v povprečju pokriva 19 ha; Laguna de San Antonio z do 0,5 m globine in 9,5 ha poplavljenih površin; Laguna del Comisario, kjer do 1,5 m globoka voda v povprečju poplavi 21 ha. Taraje in San Antonio sta stalni mokrišči, ki prejemata vodo tudi iz bližnjega zajetja pitne vode, medtem ko je Comisario začasno mokrišče in je v celoti odvisno od padavin. Vsa tri mokrišča predstavljajo mokrišča endoreične kotline okrog krajev Cádiz in Sevilla. Obdajajo jih ekstenzivni pašniki ter ostanki matorala v pokrajini brez namakalnega poljedelstva. Njihova strateška lega v bližini močvirij ob reki Guadaquivir (Narodni park Doñana) in drugih pomembnih mokrišč, pomeni zlasti v sušnih letih, alternativno gnezditveno območje in zatočišče na selitveni poti za mnoge vrste vodnih ptičev.


Naravni rezervat Complejo Endorreico Lebrija – Las Cabezas obsega 897 ha endoreičnega kompleksa mokrišč, ki vključuje šest vodnih teles in pripadajočih varovalnih pasov. Sestavljata ga dve različni enoti: sezonska Laguna del Charrodo (znana tudi kot Charroao ali Bujadillo) z varovalnim pasom; in polstalna Laguna del Taraje ter sezonsko poplavljena območja Lagunas del Pilon, Lagunas de la Cigarrera, Lagunas de la Galiana in Lagunas de la Peña obdanih s skupnim varovalnim pasom. Največja vodna globina teh mokrišč na območju Taraje je 3 m, nad 2 m na Cigarrera in 0,5 metra na Charrodo. Vsa ta mokrišča zastopajo mokrišča v endoreični kotlini okrog krajev Cádiz in Sevilla. Nahajajo se v pokrajini, ki jo označujejo kmetijstvo brez namakanja, ekstenzivno pašništvo in ostanki sklerofilnih grmišč Sredozemlja. Zaradi svoje strateške lege v bližini močvirij ob reki Guadalquivir (Narodni park Doñana) in drugih pomembnih mokrišč zlasti v sušnih letih zagotavljajo alternativno gnezditveno območje in območja postanka za mnoge vrste vodnih ptic selivk.

Naravni rezervat Lagunas de Archidona pokriva 204 ha in obsega dve vodni telesi oddaljeni približno 1 km. To sta Laguna Grande (7,96 ha) in Laguna Chica (7,88 ha) s pripadajočima puferskima conama. Laguna Grande je stalno vodno telo, ki glavni del vode prejema iz podzemskega kraškega vodonosnika v podlagi iz mavca. Laguna Chica pa je pol-trajni ribnik z velikimi nihanji vodostaja, ki presahne, ko se raven podtalnice preveč zniža. Obe območji sta nastali po razpadu kraških dolin, kar je dalo območju Laguna Chica značilno obliko osmice. Laguna Grande je najgloblje vodno telo v provinci Malaga in drugo najgloblje v avtonomni pokrajini Andaluzija, saj doseže največjo globino 13,2 m. Največja globina vode v Laguna Chica je 8,3 m. Skupaj s kompleksom mokrišč Los Hoyos sta izjemen primer procesov zakrasevanja v ’nemško-andaluzijski’ plasti triasnega mavca.

Španija ima sedaj 68 Ramsarskih območij, skupaj 285.185 hektarjev.

29.7.2010

Fotografije:
Slika 1: Laguna Grande
Slika 2: Puerto Real (Taraje)
Slika 3: Lagunas Archidona


 
 

 

  arhiv novic   -   predstavitev ramsarske konvencija   -   zemljevid strani    -   povezave   -   kontaktirajte nas