Domov Kontaktirajte nas Zemljevid strani
 
 
 
RAMSARSKA MOKRIŠČA V SLOVENIJI
Spank Video
PRIJAVA NA E-NOVICE
če želite prejemati obvestila o novostih na naših spletnih straneh, vpišite svoj e-mail:
Prijava
 
 
 
   
Novice
 
 

Panama je določila svoje 5. mokrišče mednarodnega pomena 21.02.2011

Kot je povzela Sofija Méndez Castillo, Ramsarska svetovalka za Ameriko, ima območje visoko ekološko vrednost, saj zaradi različnih habitatov omogoča raznoliko rastlinstvo in živalstvo.


Odročne peščene plaže so pomembno gnezditveno območje želv, kot je kritično ogrožena vrsta Eretmochelys imbricata. Tu živijo tudi vrste s seznama Konvencije o mednarodni trgovini z ogroženimi vrstami (CITES) ter vrste z Rdečega seznama IUCN, na primer morska krava (Trichechus manatus), opica vrste Aloutta palliata, orel harpija (Harpia harpyja) ter želvi glavata kareta (Caretta caretta) in orjaška črepaha (Chelonia mydas).

Območja zagotavlja tudi preživetje nomadski etnični skupini Ngobe y Bugle, ki spada med najstarejša plemena Paname, in za katerega se smatra, da ima visoko etno- in ekoturistični potencial. Glavne grožnje, s katerimi se to mokrišče sooča pa so krčenje gozdov, neustrezne kmetijske prakse, krivolov, prekomerno izkoriščanje morskih virov, rudarstvo in onesnaževanje vodotokov. Zato je bil za to območje predlagan načrt upravljanja. Območje je bilo kot državno zavarovano območje imenovano leta 2004, in sicer v kategoriji mokrišč mednarodnega pomena.

Trenutno je na Seznamu mokrišč mednarodnega pomena 1888 območij s skupno površino 185.272.001 hektarjev.

Fotografije: Albatros Media


 
 

 

  arhiv novic   -   predstavitev ramsarske konvencija   -   zemljevid strani    -   povezave   -   kontaktirajte nas