Domov Kontaktirajte nas Zemljevid strani
 
 
 
RAMSARSKA MOKRIŠČA V SLOVENIJI
Spank Video
PRIJAVA NA E-NOVICE
če želite prejemati obvestila o novostih na naših spletnih straneh, vpišite svoj e-mail:
Prijava
 
 
 
   
Novice
 
 

Brazilija imenovala pomemben morski park 17.02.2011

Abrolhos Marine National Park (91,300 hektarjev) je deljen v dva dela: a) Timbebas reefs in b) Abrolhos Archipelago in Parcel dos Abrolhos. Območje vključuje mozaik morskih in obalnih habitatov kot so koralni grebeni, sestoji alg na morskem dnu, mangrove, plaže in peščene brežine.


Na tem območju živijo vrste z IUCN Rdečega seznama kritično ogroženih vrst. Na primer želvi orjaška usnjača (Dermochelys coriacea) in prava kareta (Eretmochelys imbricata) ter druge ogrožene in občutljive vrste, vključno z želvami glavato kareto (Caretta caretta) in orjaško črepaho (Chelonia mydas), kitom grbavcem (Megaptera novaeangliae), mnogimi ogroženimi vrstami rib, na primer nekaterimi kirnjami, in koralami vrste Millepora nitida.

Kot je povzela Sofia Méndez Castillo, Ramsarka svetovalka za Ameriko, območje zaradi številnih podvodnih razbitin štejejo med arheološka najdišča. Območje zagotavlja preživetje več kot 20.000 ribičem, poleg tega pa še 80.000 s turizmom povezanih delovnih mest na območju države Bahia. Grožnje parku in njegovim prebivalcem predstavljajo nezakonit ribolov, veliko število turistov, ki vznemirjajo ptice in druge živali koralnega grebena ter prekomerno smetijo. Težave pa predstavlja tudi onesnaževanje zaradi čiščenja ladijskega balasta. Raziskovalni in turistični objekti ter dejavnosti vključujejo Center za obiskovalce odprt leta 2004, Center za raziskave in monitoring Abrolhos, prostovoljni program pripravništva za dodiplomske študente in svetovalni svet sestavljen iz različnih lokalnih interesnih skupin. Območje je del osrednjega območja biosfernega rezervata Atlantski gozd (Mata Atlântica).

Viri fotografij:

Slika 1 (orjaška usnjača - Dermochelys coriacea): http://www.amigosdomarnaescola.com.br/img/bco/tar_Dermochelys02.jpg

Slika 2 (kit grbavec - Megaptera novaeangliae): http://en.wikipedia.org/wiki/Humpback_whale


 
 

 

  arhiv novic   -   predstavitev ramsarske konvencija   -   zemljevid strani    -   povezave   -   kontaktirajte nas