Domov Kontaktirajte nas Zemljevid strani
 
 
 
RAMSARSKA MOKRIŠČA V SLOVENIJI
Spank Video
PRIJAVA NA E-NOVICE
če želite prejemati obvestila o novostih na naših spletnih straneh, vpišite svoj e-mail:
Prijava
 
 
 
   
Novice
 
 

Četrto Ramsarsko območje v El Salvadorju 16.02.2011

Vlada El Salvadorja je na Mednarodni dan mokrišč 2010 za svoje 4. mokrišče mednarodnega pomena razglasila 7557 hektarjev veliko območje imenovano Laguna de Olomega. Nadia Castro razlaga, da je jezero Olomega, ki leži na območju srednjeameriškega suhega gozda, največje celinsko vodno telo v vzhodnem El Salvadorju. Imenovano območje vključuje tudi robno rastje, na primer močvirja s prevladujočimi grmovnimi vrstami in krpo sezonsko poplavljenega gozda La Chiricana, ki predstavlja enega od zadnjih ostankov te rastlinske združbe v državi.


Med rastlinjem najdemo vrsto Bravaisia integerrima, ki v El Salvadorju velja za zelo redko, na tem območju pa je pogosta. Tu svoje zatočišče najdejo tudi številne druge ogrožene vrste, na primer raca moškatna bleščavka (Cairina moschata), plevica (Plegadis falcinellus), ptič iz skupine žerjavov Aramus guarauna in drevesna žaba Plectrohyla guatemalensis. Na območju pa se na svojih selitvenih poteh ustavljajo tudi množice ptic selivk. Med njimi tudi ameriška rjavka (Aythya affinis) in modroperuta reglja (Anas discors).

To območje ima ključno vlogo pri blaženju in kontroli poplav, čiščenju vode in obnavljanju zalog talne vode, ki je vir pitne vode za okoli 9000 lokalnih prebivalcev. Glavno skrb vzbujajo onesnaževanje vode, podiranje gozdov, vzreja goveda, prekomeren ribolov in vnos tujerodnih invazivnih vrst kot je vodna hijacinta (Eichornia crassipes). Laguna de Olomega in bližnji El Jocotal (Ramsarsko območje št. 970) se nahajata na istem vodozbirnem območju.


 
 

 

  arhiv novic   -   predstavitev ramsarske konvencija   -   zemljevid strani    -   povezave   -   kontaktirajte nas