Domov Kontaktirajte nas Zemljevid strani
 
 
 
RAMSARSKA MOKRIŠČA V SLOVENIJI
Spank Video
PRIJAVA NA E-NOVICE
če želite prejemati obvestila o novostih na naših spletnih straneh, vpišite svoj e-mail:
Prijava
 
 
 
   
Novice
 
 

ZDA za Ramsarsko območje razglasijo poplavne ravnice reke Misisipi 10.02.2011

Vlada ZDA je med mednarodno pomembna mokrišča vpisala 26. območje. 223,57 kvadratnih kilometrov veliko območje so imenovali Upper Mississippi River Floodplain Wetlands. Nadia Castro pravi, da so ljudje v 30. letih 20. stoletja z gradnjo jezov in zapornic izboljšali plovnost in navigacijo po reki, obenem pa povečali obseg mrtvic na naravni poplavni ravnici. Danes območje, ki leži na ozemlju držav Minnesota, Wisconsin, Iowa in Illinois, obsega obsežna plitva močvirja in srednje globoke mrtvice, poplavne gozdove in združbe, v katerih prevladuje grmovje.


Slej ko prej gre za najpomembnejše življenjske prostore rib in ostalih živali ter rastlin v osrednjem delu ZDA. Tu med drugimi živijo velike populacije vsaj stotih domorodnih vrst rib in v državnem merilu ogrožena školjka Higgins’ Eye Pearly Mussel (Lampsilis higginsii). Poleg tega območje leži v jedru zračnega koridorja, imenovanega Mississippi Flyway. Čez območje se namreč seli 40 % vseh severnoameriških vodnih ptic selivk, med njimi raca velika sivka (Aythya valisineria) in mali labod (Cygnus columbianus). Znotraj novega Ramsarskega območja se nahaja več območij z državno in zvezno upravo. Rekreacija je ena glavnih gospodarskih aktivnosti na območju, saj ga letno obišče okoli tri milijone ljudi. Največjo grožnjo območju trenutno predstavlja širjenje invazivnih tujerodnih vrst rastlin in nevretenčarjev.

Novo Ramsarsko območje obsega naravna rezervata Upper Mississippi River National Wildlife in Fish Refuge in Trempealeau National Wildlife Refuge in izbrana mejna mokrišča poplavne ravnice pod zvezno in državno upravo, ki so povezana s pritoki rek in potoki. Skupaj s tem ozemljem imajo ZDA na seznamu 26 Ramsarskih območij, ki skupaj pokrivajo 14399,37 kvadratnih kilometrov.

Pelikani
Ustje reke Trempealeau
Avtorica fotografij: Sandra Lines


 
 

 

  arhiv novic   -   predstavitev ramsarske konvencija   -   zemljevid strani    -   povezave   -   kontaktirajte nas