Domov Kontaktirajte nas Zemljevid strani
 
 
 
RAMSARSKA MOKRIŠČA V SLOVENIJI
Spank Video
PRIJAVA NA E-NOVICE
če želite prejemati obvestila o novostih na naših spletnih straneh, vpišite svoj e-mail:
Prijava
 
 
 
   
Novice
 
 

V Kazahstanu razglašena šesta Ramsarska lokaliteta v letu 2009 28.01.2010

Kazahstanska vlada je za Mokrišče mednarodnega pomena razglasila že šesto območje v letu 2009. Ta lokaliteta dopolnjuje prvo kazahstansko Ramsarsko lokaliteto, ki jo je že leta 1976 razglasila Sovjetska zveza. Naravni rezervat Sistem jezer Alakol-Sasykkol pokriva 914663 hektarjev na skrajnem vzhodu države. Tu gnezdi največje število vodnih ptic v Kazahstanu, poleg tega to ozemlje predstavlja glavni postanek na selitveni poti. Na območju se med selitvijo namreč ustavi preko sto tisoč ptic na leto.


Sistem leži v tektonski depresiji, sestavlja pa ga 529 jezer, ki jih napajajo reke. Jezera različnih slanosti, od slanih do 'sladkih', so izredno raznoliki življenjski prostori, kjer najde svoj dom 342 vrst ptic. Med njimi je 11 globalno ogroženih, 203 vrste pa na tem območju gnezdijo. Poleti množica vodnih ptic na teh jezerih menja perje.

V neposredni bližini tega jezerskega sistema so prisotni še vlažni in puščavski ter nižinski in gorski habitati. Na samem območju je razvitih pet tipov vegetacije: puščavska, travniška, gozdna, grmovna in vodna. Ozemlje predstavlja pomembno zalogo talne vode in se ponaša z veliko pestrostjo endemnih in reliktnih vrst rastlin in rib. Tu živita tudi dve globalno ogroženi vrsti sesalcev, in sicer Vormela peregusna iz družine kun in črnorepa ali perzijska gazela (Gazella subgutturosa). Največja tri jezera so pomembna ribolovna območja, kjer količino ulova prilagajajo letnim ocenam optimalnega izlova.

V poletnih mesecih jezera privabljajo številne turiste, narejeni so tudi načrti za postavitev opazovalnega stolpa in centra za obiskovalce. Glavne grožnje temu sistemu pa predstavljajo ilegalen lov in ribolov, nenadzorovano črpanje vode, požari in pretirana rekreacija in paša živine.

Slika 1:
Gazella subgutturosa:
Vir: http://faculty.ksu.edu.sa/843/Pictures%20Library/gazella%20subgutturosa.jpg

Slika 2:
Vormela peregusna:
Vir: http://www.terrambiente.org/fauna/Mammiferi/carnivora/mustelidae/images/vormela_peregusna.jpg


 
 

 

  arhiv novic   -   predstavitev ramsarske konvencija   -   zemljevid strani    -   povezave   -   kontaktirajte nas