Domov Kontaktirajte nas Zemljevid strani
 
 
 
RAMSARSKA MOKRIŠČA V SLOVENIJI
Spank Video
PRIJAVA NA E-NOVICE
če želite prejemati obvestila o novostih na naših spletnih straneh, vpišite svoj e-mail:
Prijava
 
 
 
   
Novice
 
 

Mehika je v Kalifornijskem zalivu razglasila morsko Ramsarsko lokaliteto 17.12.2009

Mehiška vlada je za svojo, že 114., Ramsarsko lokaliteto imenovala Canal del Infiernillo y esteros del territorio Comcaac (Xepe Coosot), ki obsega 29700 ha. Gre za morski kanal med otokom Tiburón in obalo Sonora na severozahodu Mehike. Za to območje so značilni estuariji z mangrovami, podvodne livade morskih trav, zaplate koralnih grebenov in občasni potoki.


Vrstna sestava podvodnih livad na tem območju kaže na največje koncentracije enoletnih vrst morskih trav v takih združbah v vzhodnem Tihem oceanu. Mangrove se nahajajo na severni meji teh podvodnih livad. Ti življenjski prostori predstavljajo zatočišče, substrat in vir hrane več živalskim vrstam, ki predstavljajo osnovo obrtnega in komercialnega ribolova na območju. Poleg tega tu živi 81 endemnih vrst nevretenčarjev Kalifornijskega zaliva in nekaj ogroženih vrst, kot so mangrovne vrste (Avicennia germinans, Laguncularia racemosa in Rhizophora mangle), skrajno ogrožena vrsta (CR) ribe - totoaba (Totoaba macdonaldi), morske želve (Eretmochelys imbricata, Caretta caretta, Dermochelys coriacea, Lepidochelys olivacea in Chelonia mydas agassizi) in grivasta gos (Branta bernicla).


To ozemlje že več kot dve tisočletji poseljuje etnična skupina Comcaac. Njihov ribolov temelji na obširnem in poglobljenem tradicionalnem poznavanju ekologije.

Za razliko od več drugih delov Kalifornijskega zaliva, podvodne oaze morskih trav na tem območju niso bile poškodovane z mrežami za lov morskih rakcev, vendar pa jih trenutno ogroža prelov in pospešen razvoj turizma.

Vseh 114. Ramsarskih lokalitet v Mehiki obsega 8191057 hektarov.

Zemljevid območja:
http://www.ramsar.org/cda/ramsar/display/main/main.jsp?zn=ramsar&cp=1-26-45-84^24252_4000_0__

Totoaba:
http://skserigeliga.files.wordpress.com/2008/09/totooba.jpg

Slike mangrovnih vrst si lahko ogledate na spletni strani: http://www.selby.org/index.php?src=gendocs&link=Mangroves&category=Plants%20%26%20Collections


 
 

 

  arhiv novic   -   predstavitev ramsarske konvencija   -   zemljevid strani    -   povezave   -   kontaktirajte nas