Domov Kontaktirajte nas Zemljevid strani
 
 
 
RAMSARSKA MOKRIŠČA V SLOVENIJI
Spank Video
PRIJAVA NA E-NOVICE
če želite prejemati obvestila o novostih na naših spletnih straneh, vpišite svoj e-mail:
Prijava
 
 
 
   
Novice
 
 

Turčija je imenovala svojo 13. ramsarsko lokaliteto 24.11.2009

Turško Ministrstvo za okolje in gozdarstvo je imenovalo 416 hektarjev veliko jezero Kuycuk (Kuyucuk Gölü) za 13. Mokrišče mednarodnega pomena v državi. Gre za eno najbolj pomembnih močvirskih območij v regiji Kars na severozahodu Turčije.


Jezero napajajo sladkovodni izviri in reka, obdajajo pa ga travnata stepa in raztresena trstičevja (združbe Phragmites sp.). Pokrajina naj bi predstavljala tipično podobo Anatolije, kakršno je ta kazala pred obsežno degradacijo vodnih teles v zadnjih nekaj stoletjih, kjer so se travnate stepe prepletale z združbami močvirskih rastlin.

Ozemlje leži ob afriško-evrazijski selitveni poti ptic in je ključno mesto za postanek na njihovi poti ter pomembno gnezditveno območje. Med drugimi tu gnezdi tudi deset globalno ogroženih vrst, vsako jesen pa ozemlje gosti do 30000 rjastih kozark (Tadorna ferruginea).

Jezero je trenutno edini vir vode za tri okoliške vasi. Njihovi prebivalci se preživljajo z gojenjem žit in pašno živinorejo. Območje privlači ljubitelje ptic in narave in je v letu 2009 prejelo nagrado European Destination of Excellence award.

Strokovnjaki pa glavne grožnje temu edinstvenemu ekosistemu vidijo v pretirani paši (predvsem na območjih trstičevja, ki je pomemben življenjski prostor nekaterih ptic), motnjah med gnezdenjem in onesnaženju zaradi življenja v okoliških vaseh in živinoreje.

Fotografiji:
Jezero kuycuk iz zraka:
http://www.kuyucuk.org/index.php?option=com_morfeoshow&task=view&gallery=1&Itemid=36#5390231242096806769/2

Rjasta kozarka:
http://www.radioactiverobins.com/ducks/ducks1casarcatadorna/3.Casarca%20Tadorna%20ferruginea%2010082007%20Rockanje,%20The%20Netherlands.jpg


 
 

 

  arhiv novic   -   predstavitev ramsarske konvencija   -   zemljevid strani    -   povezave   -   kontaktirajte nas