Domov Kontaktirajte nas Zemljevid strani
 
 
 
RAMSARSKA MOKRIŠČA V SLOVENIJI
Spank Video
PRIJAVA NA E-NOVICE
če želite prejemati obvestila o novostih na naših spletnih straneh, vpišite svoj e-mail:
Prijava
 
 
 
   
Novice
 
 

Reka Sangha – nova ramsarska lokaliteta v Srednjeafriški republiki 19.11.2009

Srednjeafriška republika je s pomočjo projekta 'Vzpostavitev mreže ramsarskih območij vzdolž reke Kongo', ki ga omogoča Ramsar Swiss Grant for Africa, končala proces razglasitve svojega drugega mednarodno pomembnega mokrišča. Del tega projekta je bila tudi lanskoletna razglasitev 'Partie camerounaise du fleuve Sangha' - ramsarske lokalitete na kamerunskem delu te reke.


Polno ime srednjeafriške lokalitete, ki se razprostira na 275000 hektarjih, je Rivière Sangha située en République Centrafricaine. Območje izstopa zaradi prisotnosti obsežnih površin občasno poplavljenih gozdov in zaradi rek, močvirij in jezer, ki se skrivajo v njihovih nedrjih. Ima pomembno vlogo v vzdrževanju biotske pestrosti, saj omogoča življenje raznolikemu rastlinstvu in živalstvu. Npr. palmi rafija (Raphia sp.), ki je uporabna zaradi svojih dolgih vlaken, domačini pa iz nje pridelujejo tudi 'vino'. Od živali pa tu živijo tudi sloni, šimpanzi, hijene, raki in želve. Zelo pomembna lastnost tega območja je tudi preprečevanje in omejevanje poplav, kar tudi v deževni sezoni omogoča minimalno nihanje prihodkov lokalnih prebivalcev. Ti se v glavnem preživljajo z ribolovom, lovom, safari turizmom, gozdarstvom, poljedelstvom za domače potrebe in tudi s kopanjem diamantov in znanstvenim raziskovanjem. Posledica rudarjenja gorvodno od tega območja je zamuljevanje reke, to pa je glavni vzrok za zaskrbljenost, saj se na ta način zmanjšujejo območja, kamor se lahko v sušni sezoni zatečejo ribe.

Ta lokaliteta je vključena v čezmejni projekt s Kamerunom in Kongom, ki vključuje tudi skupno iskanje divjih lovcev na območju 'Dzanga Sangha Special Reserve'.


 
 

 

  arhiv novic   -   predstavitev ramsarske konvencija   -   zemljevid strani    -   povezave   -   kontaktirajte nas