Domov Kontaktirajte nas Zemljevid strani
 
 
 
RAMSARSKA MOKRIŠČA V SLOVENIJI
Spank Video
PRIJAVA NA E-NOVICE
če želite prejemati obvestila o novostih na naših spletnih straneh, vpišite svoj e-mail:
Prijava
 
 
 
   
Novice
 
 

Enajsto Čezmejno ramsarsko območje sta razglasili Poljska in Češka 29.10.2009


Subalpinska šotna barja Krkonose/Karkonosze so na sedmi mednarodni konferenci o geoekoloških vprašanjih, 21. septembra 2009, dodali na seznam Čezmejnih ramsarskih območij. Izolirana gorska veriga Krkonose (češko) oz. Karkonosze (poljsko) tvori naravno mejo med Poljsko in Češko s specifično geološko zgodovino. Kot taka predstavlja refugij za različne arktične in visokogorske vrste. Tukajšnje gore so botrovale razvoju značilnih lokalnih kultur in tradicij ter nastanku legend s skrivnostnimi bitji.
Na žalost je onesnaženje zraka zaradi razvoja industrije v drugi polovici 20. stoletja povzročilo obsežno umiranje gozdov na tem območju. Vendar danes gozdovi spet bujno rastejo in čarobna pokrajina vsako leto privabi velike množice pohodnikov in smučarjev.


Poljski Karkonoszki narodni park letos praznuje petdesetletnico, kmalu pa bo Abrahama srečal tudi njegov češki dvojnik. Parka skupaj s svojima puferskima območjema obsegata Čezmejni biosferni rezervat. Raziskave in monitoring tega enkratnega ozemlja so opravili mnogi znanstveniki, ki so pod okriljem UNESCO sodelovali v programu Man and Biosphere. Z razglasitvijo za Čezmejno ramsarsko območje so bila šotna barja in območja nad gozdno mejo tudi uradno spoznana kot skupna naravna dediščina obeh držav in kot ozemlje ključnega hidrološkega pomena, saj gre za povirje velikih evropskih rek Odre in Labe.


Na omenjeni mednarodni konferenci je sodelovalo okoli 100 znanstvenikov, uslužbencev javne uprave, ramsarskih uradnikov in skrbnikov zavarovanih območij. Izpostavili so, da si pozornosti v prihodnje ne zaslužijo le visoka barja, ampak tudi visokogorska jezera, hudourniki, zgornji tokovi rek in njihove poplavne ravnice ter različna močvirja prisotna na tem območju. To je vodilo do predloga za uvrstitev bližnje doline reke Izer, ki v svojem najbolj neokrnjenem delu predstavlja mejo med državama, na seznam Čezmejnih ramsarskih območij. Ob tej reki so namreč še ohranjena nespremenjena poplavna ravnica ter številna barja in močvirja.


 
 

 

  arhiv novic   -   predstavitev ramsarske konvencija   -   zemljevid strani    -   povezave   -   kontaktirajte nas