Domov Kontaktirajte nas Zemljevid strani
 
 
 
RAMSARSKA MOKRIŠČA V SLOVENIJI
Spank Video
PRIJAVA NA E-NOVICE
če želite prejemati obvestila o novostih na naših spletnih straneh, vpišite svoj e-mail:
Prijava
 
 
 
   
Novice
 
 

ZDA na Floridi zavarovale območje ključnega pomena 26.10.2009


Po razglasitvi območja Francis Beidler Forest v Južni Karolini za Mokrišče mednarodnega pomena leta 2008, je bilo med ramsarska območja sprejeto ozemlje Corkscrew Swamp Sanctuary, ki je tudi v lasti družbe Audubon in ga upravlja Audobon of Florida. 5261 hektarjev veliko območje leži v zaledju mest Naples in Fort Myers in predstavlja pomembno vez med različnimi porečji južne Floride. Gre za ozemlje v zasebni lasti, ki se po IUCN uvršča med zavarovana območja kategorije IV (Upravljanje s habitati in vrstami). Sem sodijo ozemlja, na katerih se želi zaščititi določena živa bitja in/ali njihove življenjske prostore.


Corkscrew Swamp Sanctuary predstavljajo borovi gozdovi (pine flatwoods) vrste Pinus palustris, vlažne prerije, močvirja in poplavni gozdovi močvirske ciprese (Taxodium distichum). Veličastna šeststoletna drevesa tu dosegajo višino 40 metrov in tvorijo največji neokrnjen gozd močvirskih cipres v Severni Ameriki. Visoko v njihovih krošnjah gnezdi tudi štorklja vrste (Mycteria americana). Poleg nje tu najdemo še 200 drugih vrst ptic. Med njimi ogroženo (IUCN - Vulnerable) vrsto detla (Picoides borealis) in močno prizadeto (IUCN – Critically Endangered) vrsto netopirja (Eumops floridanus). Tu cveti še 22 ogroženih vrst orhidej.


Na delu tega območja so s projektom Panther Island Mitigation Bank pred časom obnovili nekdanja močvirja in vzpostavili nekdanji hidrološki režim. Danes je to območje zavarovano, določeni deli pa namenjeni turizmu in raziskovanju. Ves čas upravljanja s tem območjem se soočajo s težavami, ki jih povzročajo invazivne vrste. Tu gre predvsem za nekatere rastline in divje svinje. Na območju deluje The Blair Audubon Center, ki služi tudi kot model za izobraževalne centre družbe National Audubon Society po vsej državi.

Fotografiji: Mike Knight (slika 1) in Jason Lauritsen (slika 2)


 
 

 

  arhiv novic   -   predstavitev ramsarske konvencija   -   zemljevid strani    -   povezave   -   kontaktirajte nas