Domov Kontaktirajte nas Zemljevid strani
 
 
 
RAMSARSKA MOKRIŠČA V SLOVENIJI
Spank Video
PRIJAVA NA E-NOVICE
če želite prejemati obvestila o novostih na naših spletnih straneh, vpišite svoj e-mail:
Prijava
 
 
 
   
Novice
 
 

Bolivijsko območje visoko nad morjem silno povečano 12.10.2009


Bolivijska vlada je slovesno razglasila povečanje ramsarskega območja Laguna Colorada, ki je na seznamu Mednarodno pomembnih mokrišč od leta 1990. 51000 ha veliko ozemlje so razširili na skoraj 1,5 milijona ha. Povečano območje, zdaj imenovano Los Lipez (1427717 ha), leži na bolivijskem Altiplanu med 4200 in 6000 metri nad morjem in obsega stalna, različno slana, jezera brez iztoka. Prav tako so na območju razvita značilna (bofedales) in geotermalna močvirja. Tukajšnji življenjski prostori privabljajo jate ptic selivk, npr. tribarvne liskonožce (Phalaropus tricolor) in vrtorepe prodnike (Calidris bairdii), ki se tu na svoji poti spočijejo in nahranijo. Tu sta prisotni vrsta liske (Fulica cornuta) in močno ogrožena podvrsta Darwinove ree (Rhea pennata garleppi). Poleg tega pa se na območju zbira okoli 25 % svetovne populacije andskih plamencev (Phoenicoparrus andinus), medtem ko tukajšnje populacije Jamesovih plamencev (Phoenicoparrus jamesi) predstavljajo kar polovico svetovne populacije te vrste. Tu pa živijo tudi druge ogrožene živali, npr. endemna vrsta žabe (Telmatobius huayra), andska gorska mačka (Leopardus jacobitus) in kolokolo (Leopardus colocolo).


Zaradi izjemne lepote in naravnih vrednot je to območje med vsemi zavarovanimi območji Bolivije najbolj obiskano (okoli 70000 obiskovalcev letno), kar ima na žalost tudi negativen vpliv na jezera. Veliko grožnjo tem življenjskim prostorom pa predstavlja predvsem rudarstvo. To območje zajema dve od 14 prioritetnih območij vključenih v Mrežo mokrišč pomembnih za varovanje plamencev Visokih Andov Argentine, Bolivije, Čila in Peruja. Polovica tega ramsarskega območja je zavarovanega kot Narodni naravni rezervat Eduardo Avaroa. Poleg tega je bilo prvotno ramsarsko območje Laguna Colorada junija leta 1993 uvrščeno na Montrojski seznam, z njega pa odstranjeno avgusta 1996.

Pri priključitvi ozemlja med ramsarska območja so sodelovali WWF International's Freshwater Programme, Danone Fund for Ramsar in Fundación Yuchán.

Tako ima Bolivija trenutno osem ramsarskih območij, ki skupaj pokrivajo 7894472 hektarjev.

Fotografije je posnel Omar Rocha. Slika 1: Laguna Hedionda, slika 2: Bofedal Rio Quetena, slika 3: Jamesov plamenec


 
 

 

  arhiv novic   -   predstavitev ramsarske konvencija   -   zemljevid strani    -   povezave   -   kontaktirajte nas