Domov Kontaktirajte nas Zemljevid strani
 
 
 
RAMSARSKA MOKRIŠČA V SLOVENIJI
Spank Video
PRIJAVA NA E-NOVICE
če želite prejemati obvestila o novostih na naših spletnih straneh, vpišite svoj e-mail:
Prijava
 
 
 
   
Novice
 
 

Kitajska za močvirje mednarodnega pomena imenovala učno območje 01.10.2009


Kitajska gozdarska uprava je v sodelovanju z upravo narodnega parka Hangzhou Xixi, Inštitutom za preučevanje subtropskih gozdov in Univerzo v Zhejiangu razglasila močvirje Hangzhou Xixi (325 ha) za 37. ramsarsko območje na Kitajskem. Gre za očarljivo močvirje, ki leži jugozahodno od Šanghaja, le nekaj kilometrov iz središča mesta Hahgzhou.


Ozemlje je kompleks kakšnih 400 stalnih sladkovodnih jezer, ki so med seboj povezana s kanali in rekami. Ti vodotoki predstavljajo tako naravna kot umetna mokrišča Vzhodne Kitajske. Ribnike preraščajo združbe plavajočih rastlin (Azolla imbricate, Salvinia natans in Lemna minor), na stalno vlažnih tleh med rekami in jezeri pa se bohoti močvirsko rastlinstvo. Med 126 vrstami ptic, ki so jih na območju opazovali, je 28 vodnih. Območje je pomembno za devet ogroženih vrst ptic, poleg tega pa predstavlja življenjski prostor velikemu številu rib, od katerih je pet vrst endemnih. Nivo vode v močvirju je mogoče uravnavati s pomočjo številnih kanalov in jezov, s čimer je možen nadzor poplav in ustvarjanje habitatov za ribe.


Močvirje ima pomembno vlogo pri vzdrževanju zalog talne vode in blaženju poplav v nizvodno ležečem mestu Hanghzou in je zaradi tega cenjeno že polnih 2000 let. V zadnjih 1000 letih se je na tem območju razvila posebna kultura, ki združuje ribnike, gojenje murv in proizvodnjo svile. Skupaj s svetim Templjem jesenskega snega je ozemlje od nekdaj navdih slavnim pesnikom in pisateljem.

Letno pride v park v povprečju 720000 obiskovalcev in zato predstavlja pomembno središče izobraževanja o močvirnih ekosistemih. Upravlja pa se ga v skladu z ekološkim načrtom upravljanja in ekoturizmom. Tako ima Kitajska trenutno 37 mednarodno pomembnih mokrišč, ki skupaj pokrivajo 31685,35 km2.


 
 

 

  arhiv novic   -   predstavitev ramsarske konvencija   -   zemljevid strani    -   povezave   -   kontaktirajte nas