Domov Kontaktirajte nas Zemljevid strani
 
 
 
RAMSARSKA MOKRIŠČA V SLOVENIJI
Spank Video
PRIJAVA NA E-NOVICE
če želite prejemati obvestila o novostih na naših spletnih straneh, vpišite svoj e-mail:
Prijava
 
 
 
   
Novice
 
 

Južni Atlantik z dvema novima ramsarskima območjema 09.09.2009


Velika Britanija je na svojih nepriključenih ozemljih St. Helena, Tristan da Cunha razglasila dve zelo obsežni morski območji za mokrišči mednarodnega pomena. Novi ramsarski območji se osredotočata na Gough Island in Inaccessible Island ter na morje, ki ju obdaja. Obe območji sta tako del svetovne naravne dediščine imenovane Gough and Inaccessible Islands (leta 1995 razglašeno in 2004 razširjeno območje), kot tudi naravna rezervata in Mednarodno pomembni območji za ptice (IBAs). Upravljata se v skladu s Sporazumom o varovanju albatrosov in viharnikov (2004), katerega podpisnica je tudi Velika Britanija. Razglasitev je začela veljati 20. novembra 2008.


Gough Island (229811 ha) je en največjih in razmeroma nespremenjenih otoških ekosistemov v zmernem podnebnem pasu južne poloble. Pomembni habitati obsegajo območja negozdnatih šotišč, sladkovodnih jezerc in rek, morskega dna pod pasom bibavice in skalne morske obale. Na otoku se razmnožujeta dve vrsti tjulnjev in 22 vrst ptic, kar ga uvršča med najpomembnejše gnezdilne kolonije morskih ptic na svetu. Več vrst ptic, ki gnezdijo na otoku Gough, je globalno ogroženih, npr. sajasti albatros (Phoebetria fusca) in Moseleyev pingvin (Eudyptes moseleyi). Nekaj vrst pa je endemnih za to skupino otokov, npr. tukalica (Gallinula comeri), strnad (Rowettia goughensis) in albatros (Thalassarche chlororhynchos). Na otoku trenutno deluje južnoafriška meteorološka postaja, druge človeške aktivnosti na otoku in ob njem pa vključujejo raziskave otoka, komercialni ribolov na jastoge (Jasus tristani) in omejen športni ribolov.


Inaccessible Island (126524 ha) je praktično prvobiten otok vulkanskega izvora, ki leži v hladnem delu zmernega podnebnega pasu. Nekatere od 24 vrst ptic, ki tu gnezdijo, se pojavljajo v izredno velikem številu. Na otoku pa se razmnožuje tudi ena vrsta tjulnja (Arctocephalus tropicalis). Negozdnata šotnata območja in skalne morske obale so ključnega pomena za preživetje albatrosa (Diomedea dabbenena), endemne vrste viharnika (Procellaria conspicillata), albatrosa (Phoebetria fusca) in pingvina (Eudyptes moseleyi) na tem otoku. Na otoku ni stalne človeške populacije, vendar ga tu in tam obišče skupina raziskovalcev in naravovarstvenikov. Tudi v teritorialnih vodah tega otoka se vrši komercialni lov na jastoga (Jasus tristani) in omejen športni ribolov.


 
 

 

  arhiv novic   -   predstavitev ramsarske konvencija   -   zemljevid strani    -   povezave   -   kontaktirajte nas